LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Ръстът на цените на жилищата отново достигна двуцифрени стойности

imoti.net

26.09.2023

Ръстът на цените на жилищата в шестте най-големи града в страната, отново достигна двуцифрени стойности, според данни от Националния статистически институт (НСИ). През второто тримесечие, на годишна база, цените на жилищата нарастват до 10,7%, след като започват годината със забавяне до 9,5%. За едно тримесечие цените се увеличават с 4,3%, в сравнение с неголемия процент 1,6% през първите три месеца на тази година.

В София, Пловдив и Варна, ръстът на цените се ускори спрямо първото тримесечие, докато в Бургас и Стара Загора жилищата са станали по-евтини.

В Русе, цените продължават да нарастват, но с по-бавен темп спрямо предишния период.

Лидер по ръст на цените на тримесечна база е Варна, където те се увеличават с 7,9% в сравнение с по-скромното покачване от 2,1% в началото на годината. Новите жилища във Варна, които през първите три месеца на годината поевтиняват с 4,7%, сега регистрират двуцифрен ръст на цените от 21,1%.

След Варна следва Пловдив с увеличение от 6,8% за едно тримесечие, което е по-голямо в сравнение с тримесечния ръст от 3,9% в началото на 2023 г. И тук новите жилища, които през първото тримесечие поевтиняват с 1%, сега регистрират силен ръст от 9,2%.

В София, цените на жилищата се увеличават с 4,9% на тримесечна база, докато през първото тримесечие те нарастват само с 0,8%. Цените на новите жилища в столицата се повишават с 6,8% за едно тримесечие, след като в началото на годината бе отчетен спад от 1,1%.

Прочетете цялата статия тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти