LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Новите сгради в ЕС трябва да са с нулеви емисии от 2030 г.

Investor.bg

28.03.2024

От 2030 г. нататък новите сгради в държавите членки на ЕС трябва да бъдат с нулеви емисии, да се намали потреблението на енергия в сградния сектор и той да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г.

Предвижда се и саниране на повече сгради с най-лоши характеристики - до 2030 г. трябва да са санирани 16% от нежилищните сгради, а до 2033 г. – 26% от тях.

Тези мерки са част от плановете, които Европейският парламент и Съветът на ЕС са съгласували за намаляване на енергопотреблението и емисиите на парникови газове от сградния сектор.

Предвижда се и използване на слънчеви инсталации в обществени и нежилищни сгради, ако е технически и икономически удачно.

Котлите, използващи изкопаеми горива, трябва да бъдат напълно премахнати до 2040 г.

Финансовите стимули остават възможни за хибридни отоплителни системи, като например тези, съчетаващи котел със слънчева топлинна инсталация или термопомпа.

От новите правила могат да бъдат изключени селскостопанските сгради и сградите, които са част от културното наследство.

Според Европейската комисия сградите в ЕС са отговорни за 40% от потреблението на енергия и 36% от емисиите на парникови газове.

Оригиналната статия може да прочетете тук.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти