LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Kредитирането расте, лихвите остават непроменени

Вестник "Капитал"

31.10.2023

Кредитирането отбелязва ръст, депозитите се увеличават и лихвите практически остават непроменени, през изминалия месец септември. Жилищните заеми се увеличават с 18.8% на годишна база, а лихвите по тях остават най-ниски в Европейски Съюз.

Банковата статистика за септември не показва значителни промени във вече очерталите се тенденции през последните месеци. Кредитите продължават да се увеличават, но и депозитите нарастват със сходен темп. Това поддържа висока ликвидност в сектора и не създава налягане за значително увеличение на лихвите.

Все пак, лихвите постепенно се отдалечават от своите минимални нива и вероятно ще се увеличат през началото на 2024 г., особено ако БНБ реши да повиши задължителните минимални резерви, както е било предложено през пролетта.

Септемврийският ръст на кредитирането се дължи главно на фирмени заеми, които преди това са се движели с нисък темп и са имали годишен ръст от почти 6%. Сега обаче те се увеличават значително, което прави годишния ръст над 7.1%.

Основният двигател на ръста е овърдрафтът, който се увеличава с почти 500 млн. лв. до 15.1 млрд. лв., докато срочните кредити растат с малко над 200 млн. лв. до 28 млрд. лв.

При домакинствата е по-различно - общият ръст през септември не е толкова впечатляващ - 389 млн. лв. Заемите на потребителите остават стабилни, но годишният им ръст намалява до 10.5%. Жилищните заеми също не постигат рекордите от лятото, но все пак се увеличават.

За първи път ръстът на депозитите изостава спрямо този на кредитите. Въпреки това, България продължава да предлага най-ниски лихви в ЕС по ипотечни кредити. Предложените лихви по новосключените договори са практически стабилни, и обемът на новите ипотечни кредити остава сравнително непроменен.

При фирмите, където повечето заеми са обвързани с Euribor, се наблюдава увеличение на лихвите както при новите, така и при вече сключените кредити. Нивата на лихвите се увеличават и при евровите заеми за фирми.

Прочетете повече тук.

Най-изгодните оферти за ипотечен кредит и рефинансиране от SUPER CREDIT!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти