LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Интервю с Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК

LUXIMMO

26.07.2018

Представяме Ви интервю на г-жа Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК и ръководител направление „Банкиране на дребно“ за списание Лукс Имоти.

Жена, на която е лесно да се възхитиш. Срещаме Ви с нея, за да се вдъхновите и Вие. Защото вярваме в успеха. Тук в България.

Г-жо Митева, собственото жилище е един от най-големите приоритети на българина. Според Вас на какво се дължи това?

В това отношение българинът е традиционалист. Факт е, че над 80% от българите живеят в собствено жилище. В националния ни манталитет и ценностна система семейството и семейният дом винаги са заемали приоритетно място. Пpидобиването на cобcтвен дом е запазило cмиcъла cи кaто въпpоc за оцеляване на cемейcтвото и пpедаване на тpадициите на следващото поколение. Според различни проучвания домът е най-важната ценност и материална придобивка за бългаpина, което носи и допълнителнителното усещане за постигнат успех и независимост.

Вие сте ярък пример за успешна жена и мениджър, управляващ голяма и престижна компания. Как отстоявате себе си в мъжкия свят на финансите?

Аз не съм съвсем съгласна, че светът на финансите е отявлено мъжки - поне практиката в България показва точно обратното. В управителния съвет на Банка ДСК преобладават жените, а и ситуацията в други банки в страната е аналогична. В целия си професионален път досега не съм имала усещането, че трябва да отстоявам себе си пред мъжете в бизнеса, по-скоро да отстоявам себе си пред самата себе си, тъй като съм човек, който си определя големи цели, непрекъснато си поставя нови предизвикателства и не се страхува от провал. Опитът ме е научил, че когато вярваш в собствените си сили и си подкрепен от лоялни и мислещи хора, всичко е постижимо.

Според Вас бизнесът има ли нужда от повече женско присъствие на ръководни позиции?

Безспорно не само за бизнеса, но и за всяка друга сфера на човешка дейност, би било от полза да има повече жени на ръководни позиции. Не за първи път споделям, че според мен жените са по-устойчиви на трудностите, по-гъвкави и през майчинското си начало способни да създватат работна среда на лоялност, доверие и отдаденост, която поражда у служителите удовлетворение от усърдния труд и приноса за общото благо. Умението да се поддържа усещането за семейство и традиции като мотиватор в света на бизнеса не трябва да се подценява. Затова и по-заявеното присъствие на жени мениджъри е своеобразен тест за преодоляване на стереотипите в мисленето и промяната в нагласите. От друга страна, всеки пол носи своите характеристики. Затова за мен е по-важно да изтъкваме и използваме силните страни и качества на жените, които да се съчетаят с изконно мъжките характеристика и предимства, и тази симбиоза да движи бизнеса напред.

Вие сте заета и динамична жена. Как успявате да си откраднете време за себе си?

Не е лесно, тъй като успоредно с натоварения ми работен график се старая да отделям достатъчно време и за семейството си, но когато човек е наясно със себе си и с приоритетите се, дисциплиниран е и успява да управлява времето си рационално, намира време за всичко. За да може човек да функционира пълноценно в изключително натовареното ни ежедневие и в същото време да не загърбва развитието си извън професията, е изключително важно да постига баланс между всички аспекти на живота си – да чете, да посещава културни събития, да усвоява нови познания и умения, да спортува, да се занимава с духовни практики и с всичко, което му дава тонус и носи приятни емоции.

Какви са предимствата на това да притежаваш собствен ваканционен имот?

От професионална гледна точко, на първо място ваканционните имоти представляват добра инвестиция. Покупката на имот в курорт се превръща във все по-достъпна инвестиция за българския купувач. Чрез вложение във ваканционен имот може да позволите на спестяванията ви да работят вместо вас, тъй като то предоставя възможности за добра доходност при нисък риск. От лична гледна точка, смятам, че ваканционният имот е личното пространство, населено с предпочитанията, духа и характера на собственика, което носи спокойствието и уюта на дома извън стреса на големия град.

С какво Ви привлича българското Черноморие? Къде се крие неговия чар?

Лично за мен почивката на българското Черноморие е свързана със сантимента и носталгията по летните почивки от детството. Разбира се, контръстът между летуването на море тогава и сега, не е в полза на настоящето. Въпреки това, българското Черноморие има какво да предложи – красива природа, разнообразието от природни забежителности и плажове, умерени температури, баланс между градска среда и курортна атмосфера. Нужни са някои по-фини настройки, като това да се акцентира повече върху качеството на обслужване и отношението към клиента, за да се възползваме максимално от конкурентните си предимства.

Любимо място на българското Черноморие?

За мен въпросът не е къде, а с кого. В този смисъл любимо ми е всяко място, където съм с любимите ми хора.

Почивате си най-добре, когато...?

Най-добре си почивам, когато знам, че съм си свършила добре работата и чувството за удовлетвореност ми носи допълнителна наслада от почивката. Обичам да почивам активно, обикновено предприемам интересни пътувания, които ми носят нови преживявания и ме обогатяват духовно. Но, разбира се, най-пълноценната почивка за мен е, когато, независимо дали по специален повод или не, съм заобиколена от семейството и приятелите и просто се наслаждаваме на компанията си.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти