LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Скъпи жилища раздвижват пазара на имоти

Строителство имоти, бр.16, 28.04.14, с.7

Над една десета от продажбите през първото тримесечие на 2014 г. са направени преди получаване на акт 14, сочи справка на водещи агенции за недвижими имоти. Сделките на груб строеж отново са факт на пазара на жилища.

Често половината от имотите в най-качествените сгради в строеж са продадени още в началните етапи на изграждането. Според брокери преди години такива покупки са били в интерес на по- неплатежоспособни клиенти, които сами са поемали довършителните дейности. Сега стремежът за песонифициране и уникалност на имота са водещ мотив той да се плати недовършен. След грубият строеж обектите обикновено се поемат от архитектурни, интериорни дизайнерски фирми, които довършват, включително и обзавеждането.

Центърът на София и големите градове остават локациите с най-много реално сключени сделки. Над 7% от покупките на имоти в София са на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция. Това според „Монитор“ сочи анализ на пазара на една от големите посреднически фирми. Според брокери по-малките възможности за изграждане на нови кооперации в централни райони на София и областните градове води и до по-висока конкуренция сред купувачите.

Продължава ръстът в броя на имотите, закупени с цел инвестиция, отчитат анализатори. В първото тримесечие с този мотив с жилище са се сдобили близо една четвърт от купувачите, докато делът им в първия месец на 2014 г. е бил 10%. Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за скъпи жилища.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти