LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Ипотечен лихвопад

Вестник "Капитал"

06.11.2017

Под 4%. Това е новото най-ниско ниво на лихвите по ипотечните кредити, отчетено през септември, или поне за времето, откакто БНБ води такава статистика. Появи се дори и оферта под 3%, макар и за определен първоначален период. В момента именно предложенията на банките по време на промоционални кампании свалят средната за пазара цена. Обикновено те са за определен период, след което лихвата става малко по-висока.

Между офертите при различните банки има "ножица" и тя в някои случаи не е малка - както има предлагане на около 3%, така има и над 6%. Освен това някои банки - преди всичко най-големите, чиито лихвени проценти са над 4%, не желаят да се впускат в надпревара. По-гъвкави в ценовата си политика са по-малките банки и такива, чиято стратегия е да увеличават пазарните си дялове.

Понижението на лихвите не е изненада - от една страна, ипотеките са основният конкурентен продукт на банките, с който се борят за клиенти. От друга, цената на финансиране е много ниска - лихвите по депозитите са малко над нулата, а реално доходността по тях е отрицателна. Офертите на банките са показателни и за остротата на конкуренцията в сектора в този сегмент. Част от кредитирането минава и през рефинансиране и преливане на клиенти от една банка в друга.

Допълнителен натиск върху цената на ипотеките може да се очаква и от освобождаването на ресурс от свръхрезервите, които банките държат в БНБ. Причината е, че централната банка промени лихвата, която плаща там от -0.4% на -0.6%. Така само за три седмици след промяната банките са изтеглили 5.6 млрд. лв., които засега са насочени към чужбина. Твърде вероятно е обаче една част да се върне или остане в България. Това би накарало някои банки да финансират по-рискови проекти, за да пласират ресурса си, особено ако нямат европейски централи, където да го изнесат при по-висока доходност.

Докога ще падат лихвите?

Още през пролетта банкери предупредиха, че в един момент тенденцията ще се обърне и лихвите ще започнат да се покачват. Първоначално прогнозата беше, че това ще започне в края на тази и началото на следващата година, но на този етап не се случва.

Заради все повече фактори, които влияят на пазара, представители на сектора не желаят да коментират и да правят прогнози за движението на лихвите. Последният барометър за това беше изданието "Икономически преглед" на БНБ от август. В него се казваше, че през втората половина на годината лихвените проценти по новодоговорените кредити (и депозити) ще се колебаят около достигнатите нива.

Факторите, които бяха посочени, са големият размер на привлечените средства в банковата система и високата й ликвидност, както и конкуренцията. Още една причина е и задържането на лихвените проценти на ЕЦБ без промяна.

На заседанието си на 26 октомври ЕЦБ запази лихвите в еврозоната без промяна, а президентът на банката Марио Драги заяви, че от институцията очакват лихвите да останат на тези нива за продължителен период и доста след края на програмата за количествени улеснения. Така вдигането на основната лихва може да започне в началото на 2019 г.

Гледай еврозоната, мисли за България

Именно приключването на печатането на пари би могло да бъде катализатор, който да ускори процеса на обръщане на тенденцията. Първо обаче това ще се случи за банките в еврозоната и след това ще се пренесе на българския пазар. Според Иван Стойков, старши анализатор от финансовия портал "Моите пари", ако има обръщане на тенденцията, тя ще е по-видима от края на следващата година. "В банковия сектор има очаквания през 2019 г. да започне обръщане на тенденцията, но все пак дотогава има една година, което е твърде дълъг период, за да се направи категорична прогноза."

Неговото допускане е, че до края на тази година видими промени няма да има, както и че до средата на 2018 г. по-резки изменения едва ли ще се случат. "До около средата на следващата година ще продължим да сме свидетели на лихвени нива като сегашните", посочи още Стойков. Според него може да има колебания, но с около 0.2-0.5 процентни пункта и в двете посоки. Предвид че толкова ниски лихви по кредити на българския пазар не е имало, оттук насетне пониженията едва ли ще бъдат с такива темпове, както досега. Ако има корекции и в двете посоки, те няма да са големи.

Открийте нашата селекция от луксозни имоти ново строителство за продажба и под наем в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти