LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Чуждите инвестиции нарастват през третото тримесечие

Вестник "Капитал"

20.11.2017

Чуждите инвестиции в България през третото тримесечие са на стойност 293.2 млн. евро, което е с 38.8% над нивото от същия период на миналата година, сочат данните на БНБ. От началото на годината сумата на вложенията в страната се равнява на 744.2 млн. евро. Година по-рано те са били над един милиард, но спрямо публикуваните през октомври данни разликата се е свила. Причината е, че в БНБ са постъпили нови данни от финансовите отчети на фирмите, в резултат на което банката е ревизирала нагоре числата от периода юли - септември.

Най-голям принос от началото на годината имат постъпленията под формата на дългови инструменти, докато при реинвестираната печалба и дяловия капитал стойностите са положителни, но засега скромни. Чуждестранните инвестиции в страната за деветия месец от 2017 г. са 10.4 млн. евро от реинвестирана печалба.

Най-много са вложенията в българската икономика от Холандия (749.2 млн. евро), предимно от дългови инструменти, а секторът, който е получил почти половината от чуждите инвестиции от началото на годината, е преработващата промишленост.

Краткосрочни интереси

Почти цялата сума на капиталовложенията от януари насам представлява постъпления от дългови инструменти - стойността достига 660 млн. евро. За сравнение, година по-рано сумата беше 85 млн. евро. Вероятно става въпрос за вече утвърдени в страната предприятия, разширяващи дейността си, а не нови чужди инвеститори, тъй като дълговите инструменти са показател за краткосрочни интереси.

Липсата на дългосрочен интерес се потвърждава и от стойността на дяловия капитал - 56.1 млн. евро от януари. За сравнение, акумулираната сума за първите девет месеца на 2016 г. е цели 626.3 млн. евро. Трябва обаче да се отбележи, че числото беше достигнато след няколко ревизии. Подобна е ситуацията и при реинвестираната печалба - частта от нетния финансов резултат на българските подразделения, която външните вложители оставят в страната, вместо да се изтегля като дивидент. Към септември сумата едва излиза на плюс от 28 млн. евро, докато година по-рано беше 314.3 млн. евро.

Индустрия и търговия

Близо половината от чуждестранните вложения се насочват към преработващата промишленост - почти 331 млн. евро от началото на годината според данните на БНБ. За сравнение, през първите девет месеца на миналата година общата сума за сектора беше 95.2 млн. евро. От друга страна, търговията е все така популярна с 251.3 млн. евро чужди инвестиции към септември при 236.4 млн. евро през същия период на 2016 г. В данните се вижда и активността в сектор "Операции с недвижими имоти", докато финансови и застрахователни дейности изостават спрямо нивата си от миналата година.

Търговското салдо за периода януари – септември е отрицателно в размер на 1.5 млрд. евро и се формира от по-високия внос (20.6 млрд. евро) спрямо износа (19.1 млрд. евро). Текущата сметка обаче излиза на плюс от 2.6 млрд. евро.

Разгледайте нашата селекция от луксозни имоти ново строителство!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти