LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Продажбите на имоти с 11% повече

Вестник "Монитор"

16.11.2016

Около 15% от сделките са с жилища в София или всяка седма е на цена над 100 000 евро, става ясно от статия във вестник "Монитор". Според столични брокери причината е ръстът от началото на годината с почти една трета на покупките на имоти във високия клас. В най-големия град на страната предпочитанията на купувачите в този сегмент традиционно са за жилища в центъра.

Най-често се сключват сделки за апартаменти от 200 хил. до 350 хил. евро и къщи от 300 хил. до 500 хил. евро. Средната квадратура на продадените апартаменти е 160 кв.м, а на къщите - 300 кв.м. При сделка продавачите са склонни да свалят не повече от 5% от първоначално обявената цена. Средно купувачите вземат решение до месец след огледа на имота. Те обикновено са мениджъри на средни и високи позиции, както и нашенци, живеещи в чужбина.

В момента в София около 3600 са жилищата, за които е обявена цена от поне 100 000 евро, сочи статистиката на imot.bg, като 550 от тях са в строеж. Най-много са предложенията при тристайните - 900, като 300 са за недостроени имоти. При двустайните офертите от 100 бона в евро и нагоре са 400, при 4-стайните и многостайните - по 800. Купувач се търси и за около 700 мезонета, като само 40 от тях са недовършени.

От началото на 2016 г. цените на апартаментите в средния сегмент в столицата са се увеличили с около една десета. Клиентите все повече търсят жилища в нови сгради с добра локация и транспортен достъп и благоустроена заобикаляща среда.

Общо на жилищния пазар за първите 10 месеца на годината в София броят на

покупко-продажбите е с 11% повече спрямо същия период на 2016 г. С около една пета са нараснали инвестициите в апартаменти с цел даване под наем.

Брокерите прогнозират, че оживлението на жилищния пазар през последните две години ще продължи и през 2017 г., със стабилен ръст на новото строителство и плавно повишение на цените. Качествените проекти в София се продават сравнително бързо още в начален етап на строителството, като повишаващото се предлагане постепенно балансира пазара.

На другия полюс продължава да е конюнктурата в сегмента на ваканционните имоти по Черноморието. Интересът на купувачите бележи ръст от началото на годината, но все още предлагането надвишава в пъти търсенето.

Разгледайте нашето портфолио от луксозни имоти за продажба и под наем в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти