LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

България в челната тройка по поскъпване на имотите в Евросъюза

Еcon.bg

23.01.2017

Данните на Евростат отреждат на България място в челната тройка, тъй като цените на жилищата в нашата страна нарастват през третото тримесечие на 2016-а спрямо година по-рано с цели 8,8%. Цените на жилищата в ЕС и в частност в еврозоната нараснаха през 3-то тримесечие на 2016 година с най-солидно темпо от последната икономическа финансова криза. В България растежът е най-солиден в рамките на Съюза след този, отчетен в Унгария и Латвия, показват данни на Евростат.

Подобно добро ценово развитие би трябвало да накара притежателите на жилища да се почувстват по-богати, което да развърже техните кесии (да повиши харчовете им) и да окаже допълнителна подкрепа за икономическия растеж на Стария континент.

Според европейската статистика цените на жилищата в еврозоната са нараснали през трите месеца до края на септември 2016 година с 1,3% спрямо второто тримесечие и с 3,4% спрямо година по-рано, като това представлява тяхно най-солидно повишение на годишна база от първото тримесечие на 2008 година насам - само около шест месеца преди глобалната финансова криза, чийто старт беше даден с фалита на американската банка Lehman Brothers. В рамките на целия ЕС жилищните цени се повишиха за посочения период с 1,5% на тримесечна база и с 4,3% спрямо третото тримесечие на 2015 година.

Данните на Евростат отреждат на България място в челната тройка, тъй като цените на жилищата в нашата страна нарастват през третото тримесечие на 2016-а спрямо година по-рано с цели 8,8%, като тя е изпреварена единствено от Унгария и Латвия, където жилищните цени се повишават съответно с 11,6% и с 10,8 на сто. В същото време спад при цените на жилища се отчита в Кипър (понижение с 3,35) и в Италия (с 0,9%).

Цените на жилища в България се повишават през третото тримесечие на 2016 година с 1,6% спрямо предходната тримесечие, когато те се повишиха с 2,8%. За последно жилищните цени в нашата страна се понижиха на тримесечна база с 0,5% точно преди година (през третото тримесечие на 2015-а).

В същото време растежът на индекса на жилищните цени в България с 8,8% на годишна база е най-солидния от последните три месеца на 2008-а година, когато стартира глобалната финансова криза.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти