LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Инвестициите с лични средства в Гърция нарастват

Economic.bg

01.08.2023

В Гърция се наблюдава интересна тенденция - все повече хора избират да купуват жилища със собствени средства, вместо да се обръщат към ипотечни кредити. Причината за това е внезапният ръст на лихвите по кредитите, което ги прави по-скъпи и не толкова привлекателни според източника Ekatemerini.

Данните от Bank of Greece показват, че средният лихвен процент по гръцките ипотечни заеми е бил 4% през януари тази година спрямо 3,1% през 2022 г. Жилищните кредити са намалели с 646 милиона евро през първата половина на 2023 г., а през юни сме свидетели на отрицателен поток от финансиране в размер на 38 милиона евро. Въпреки че собственото финансиране е предпочитано в този момент, не бива да се пренебрегват и ипотечните кредити като опция. Има много фактори, които трябва да се вземат под внимание, като например финансовото състояние, целите и рисковите профили на индивидуалния клиент. Важно е да имате предвид, че винаги е от съществено значение да се консултирате с експерт, преди да вземете решение за покупка или продажба на имот. Експертът ще Ви помогне правилно да интерпретирате актуалната ситуация на пазара, както и влиянието ѝ върху Вашия индивидуален случай.

Гръцката централна банка обобщава в последния си доклад за паричната политика, че общият размер на новите заеми е намалял със 7.2% през първото тримесечие на тази година в сравнение с 67.3% увеличение през същия период на миналата година. Интересното е, че въпреки тази тенденция, която би трябвало да отразява спад в сделките за покупко-продажба и забавяне на ръста на цените на имотите, се случва точно обратното.

Според данни от Независимия орган за публични приходи (IAPR), онлайн декларациите за данък върху прехвърлянето (които се заплащат при всяка покупка и продажба на имот) са се увеличили с 21% през първите четири месеца на тази година, достигайки 56 000. Това допълнително потвърждава, че на жилищния пазар има повече капитал, като 80% от покупките на жилища се извършват без банково кредитиране, т.е. хората използват собствени средства за покупката.

Независимо дали сте купувач, инвеститор или продавач, работата с експерт ще Ви даде допълнително уверение, че сте взели правилното решение за своята бъдеща сделка с недвижими имоти. Не се колебайте да потърсите професионален съвет и подкрепа, когато става въпрос за сделки с имоти, тъй като правилният експерт може да направи значителна разлика във Вашето инвестиционно решение и финансов успех.

Прочетете оригиналната статия тук.

Вижте всички имоти от портфолиото ни за Гърция!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти