LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Наплив за луксозни офиси

Вестник "Стандарт"

07.12.2016

Поскъпват модерните помещения с отопление и изолация, които са близо до транспортни възли. Бизнесът готов да плаща повече за представителни площи, повишава изискванията си.

Наплив за луксозни офиси се наблюдава в София и страната. Бизнесът вече не търси стари производствени халета, а представителни помещения, за мястото и обзавеждането на които проявява високи изисквания. В момента има доста сектори, в които бизнесът е в подем, и има наистина усилено търсене на офис площи - най-вече в София, коментира пред "Стандарт" Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение Брокери на имоти". "В последно време имахме търсения от рекламни агенции и фирми, които се занимават с производство на рекламни материали, щандове и всякакви подобни неща, които са за облицоване и правене на щандове", обясни тя.

Търсенето е в посока на луксозни офис площи. Тоест интересът не е към старите занемарени халета, които се дават под наем години наред. Клиентите вече имат високи изисквания към офис площите - заяви Василева. - И там критериите се завишиха доста по отношение на търсенето", посочи тя. Растат цените само на офис площите, които са от съвременен тип - те са съчетание между офиси и производствени халета. И когато са отговарящи на всички нормативи като стандарти на отопление, на изолация, тогава цените наистина са по-високи отколкото на стандартните стари офис площи. Но въпреки че са с по-високи цени, те в момента се търсят много повече.

"Локацията в посоката на аерогара или транспортни възли е с по-високи цени, отколкото тези, които са на места без добър транспорт. Инфраструктурата е много важна за търговските и офис площите", коментира още Илиана Василева. Относително е да се говори за големината на площите, които най-често се търсят. "Може складовите площи да бъдат и на едно ниво, тоест да има 500-600 кв. м разгъната площ само на едно ниво складова площ, така се предпочита. Складовите площи на няколко нива са по-неудобни, но, разбира се, всичко зависи от типа търсене", каза тя.

Тенденцията за съживяване и търсене на офисни площи се забелязва от есента насам и затова по-скоро още няма твърда статистика за растежа на цените. "Определено се усеща ръст в тази посока, но още няма конкретна статистика за повишаването на цените. По отношение на продажните на имоти ръстът е от порядъка на 10% на годишна база", посочи Василева.

Тенденцията за търсене на модерни офис помещения се наблюдава и в страната. Драстично са скочили наемите за офиси в Стара Загора, особено в централната градска част. Помещения по ларгото и около него трудно можели вече да се наемат за по-малко от 30 евро за кв.м.

Разгледайте нашите предложения за луксозни офиси в София и страната

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти