LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

10% ръст на имотните сделки, отчитат брокери

БНТ

13.03.2017

У нас, 10% ръст на сделките с недвижими имоти, отчитат брокери като тенденция през първите три месеца на годината. Според тях това ще доведе и до повишаване с 5 % на жилищата през тази година. Наблюдава се и засилен интерес на родните купувачи към ваканционните имоти по морето и в планината, както и придобиване на жилище с цел инвестиция.

По-високото търсене на жилища през тази година се дължи както на ниските лихви по кредитите, така и на стабилния икономически растеж, който позволява на средния българин да планира своето възнаграждение и заплата в по-дълъг период от време, така че да той да е съотносимо с покупката на ново жилище.

Най-голямо е търсенето на жилища в големите градове като София, Пловдив, Врана, Бургас и Стара Загора. И докато в годините след кризата основните сделки са били за малки жилища до 50 000 евро, сега интересът е в целия пазарен сегмент от евтините гарсониери, през тристайни и четиристайни жилища, до луксозни апартаменти, надхвърлящи 150 000 - 200 000 евро. Според брокерите според сделките се открояват три профила на българския купувач.

Младите хора в годините около 25-35 години - те все още живеят под наем и тяхната цел е да купят първи имот. Обикновено тяхното търсене е около 50 000 - 60 000 евро. Хора, които са вече 40-50-годишни, те вече търсят на нива от около 70 000-80 000 евро. И вече тези, които са на високи позиции, търсят промяна на качеството на живот, при тях търсенето на имоти е около 100 и над 100 000 евро.

Все повече българи предпочитат да влагат парите си в имоти вместо в банки, поради което брокерите очакват над 20% ръст в този тип сделки през годината. И това е съвсем нормално, защото отдаването на едни съвсем средно статистически апратамент в София да кажем под наем носи доходност около 4-5 %. От слагане на парите в банка, знаете всички води до почти 0 %.

Наблюдава се оживление при сделките за покупка на така наречения втори ваканционен дом на морето или в планината. Важна тенденция през тази година на имотния пазар е, че все повече се търси ново строителство, което води и до оживления в строителния бранш.

Разгледайте нашите предложения за ново строителство в България

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти