LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Защо е важно една агенция за недвижими имоти да има професионален юрист?

LUXIMMO

15.03.2018

Защо е важно една агенция за недвижими имоти да има правен отдел/професионален юрист?

Всяка уважаваща себе си агенция в сферата на недвижимите имоти знае защо е важно да разчита на правен отдел с будни и компетентни професионалисти. И LUXIMMO разбира това много добре. Един от основните ни приоритети е да работим така, че да даваме сигурност на клиентите си. Това е и мой личен дълг.

Юристът е човекът, който изгражда скелета на всяка една сделка, независимо дали става въпрос за отдаване под наем на недвижим имот или за неговата покупко – продажба. Юристът е този, който преобразува желанията и условията на клиента по такъв начин, който да бъде съобразен със закона и с добрата практика, и в крайна сметка договореното между страните да удовлетворява еднакво справедливо всяка една от тях.

На пазара на недвижимите имоти, за съжаление, съществува една тенденция, която в LUXIMMO не толерираме – брокери, който нямат юридическо образование, да обслужват изцяло правната страна на сделките, сключвани с посредничеството на агенцията, в която работят. Този начин на работа създава голям риск. За да го избегнем и да защитим максимално нашите клиенти, ние им предлагаме разработена и успешна политика – професионално правно обслужване с отношение към всеки клиент и за всяка сделка и още нещо – регулярни обучения на нашите консултанти, за да бъдат запознати с промените в законодателството ни, да боравят компетентно с документи и да могат коректно да отговарят на поставените им правни въпроси от страна на клиентите, с които общуват всеки ден. Какво получаваме ние? Доволни клиенти, които се връщат при нас!

Какви са страховете на клиентите, свързани с изповядването на сделка с имот?

Клиентите са с повишено внимание по отношение на сделките си, но сякаш са се отърсили от онази обремененост на съзнанието, породена от имотните измами, които се случваха през 2008 – 2009 г.

Въпреки че всички клиенти са различни, техните страхове биха могли да намерят определено универсално измерение. Продавачите се страхуват и следят да не бъде компрометирана тяхната данъчна изрядност, държат да получат полагащата им се продажна цена по сделката в срока и при условията, договорени в предварителния договор и съответно в нотариалния акт.

По-широкоспектърни са страховете на купувачите на недвижими имоти. Когато един клиент избира да закупи имот, той търси най-често дом, в който да случи живота си. Така прагматиката на покупката неминуемо се обвързва със сантименталното отношение към бъдещото жилище, към желаното спокойствие и хармония на семейната обстановка. А когато клиентът купува имот за инвестиция, то той държи да получава необезпокоявано плодовете от тази инвестиция. И в двата случая купувачите активно се интересуват дали избраният от тях имот е напълно чист от вещни тежести. Когато търсят имот ново строителство от инвеститор, клиентите следят за репутацията на конкретния инвеститор, за състоянието на дружеството и са изключително взискателни по отношение на документацията, която трябва да им се представи преди да решат изобщо да купуват.

Смятам, че днешният клиент е добре информиран и умее да съблюдава и защитава своите интереси по интелигентен начин. Това прави и работата на юриста, който обслужва сделката, много по-приятна и безпроблемна.

За какви порочни практики трябва да бъде нащрек клиентът?

При наемните сделки отношението наемодател – наемател сякаш намира баланс и макар понякога взискателният наемодател да постави множество условия на бъдещия си наемател, то самият характер на наемното правоотношение дава по-голяма свобода на страните. Наемодателят трябва да е сигурен, че имотът му ще се ползва от конкретния наемател, а наемателят трябва да бъде уверен, че наемодателят му е действителният собственик на наетия имот или оправомощено от собственика лице.

Когато се касае за покупко – продажба на недвижим имот по-уязвимата страна е купувачът. Той следва да бъде нащрек на всеки етап от сделката – от преговорите, през предварителния договор, до нотариалното изповядване и необходимите действия след това. От особена важност е имотът да не бъде обременен с вещни тежести, по отношение на него да няма учредени ограничени вещни права или вещни претенции от трети лица, да няма висящи вещни спорове и още редица други обстоятелства, които биха представлявали пречка за прехвърлянето на собствеността.

Особено внимателен трябва да бъде клиентът, който купува наследствен имот. Едни от най- сложните сделки са по отношение на имоти, които са придобити по наследство, защото при тях е необходимо много прецизно да се проследи наследствеността и да се определят съсобствениците и техните дялове от имота.

Всички клиенти трябва да са отговорни към паричните суми, които дават и получават, да са наясно със законовите изисквания при кешовите плащания и да пазят финансовите следи от направените и получените транзакции.

По какъв начин юристът работи в защита на клиента? За какво следи той?

Задължение на юриста е да действа обективно и с добросъвестно отношение към всяка от страните по дадена сделка. Смятам, че по имотните сделки е добре да работят юристи, които имат опит в сферата и са добре запознати с тънкостите и уязвимите места, които биха могли да възпрепятстват законосъобразното развитие и финализиране на една сделка. Само така клиентът може да е сигурен, че ще бъде добре защитен, докато продава или купува имот.

Понякога, дори в началото всичко да изглежда стандартно, когато страните започнат преговори, с напредване на сделката се появяват различни казуси и критични точки. Но всеки възможен проблем при сделките с недвижими имоти има своя първоизточник и причина и в повечето случаи може да бъде разрешен. Ето защо, юристът трябва да умее да вижда причината и да информира клиентите какви са начините и средставата за разрешаването на възникналия проблем.

В тази връзка, ние в LUXIMMO стартираме една интересна кампания – периодично ще публикуваме на сайта ни статии, отнасящи се до всички въпроси, казуси, възможни порочни практики и други акценти при имотните сделки. Така клиентите ни ще могат достъпно да получават нужната информация още преди да са се свързали с нас за съдействие.

Има ли нужда от промени в българското законодателство, за да бъде улеснен и подсигурен процесът по прехвърляне на собственост?

Според мен процедурата по прехвърляне на собствеността върху недвижимите имоти в България е добра. Нуждата от промени, за да се осъществява процесът по-лесно, е в две направления: тромавите институции, които подсигуряват документалното организиране на сделките, и разнопосочните практики на нотариусите. И докато по отношение на нотариусите уеднаквяване на практиката е трудно постижимо, защото самите законови норми, а понякога липсата на такива, допускат различни тълкувания, то институциите има какво да направят за улесняване и подсигуряване на сделките с недвижими имоти. Тук включвам и банките, които са неотменна част от сделките, когато клиентите купуват имот със средства от отпуснат ипотечен кредит.

Във века на електронното управление българинът все още подценява ролята на електронния подпис и често отказва да приема документи, подписани по този начин. Имотният регистър, кадастралната карта и кадастралните регистри са слаби звена, на които трябва да бъде обърнато специално внимание.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти