LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

България е с най-значим ръст на инвестициите в имоти сред 60 държави

Вестник "Капитал"

20.03.2018

От 60 държави в света България отчита най-голям годишен ръст в инвестиционния обем на пазара за недвижими имоти през 2017 г. Това показват данните от доклада Global Investment Atlas 2018 на международната консултантска компания Cushman&Wakefield. Обемът на инвестиционните сделки с недвижими имоти у нас е нараснал със 153% спрямо 2016 г., достигайки стойност от 856 млн. евро според статистиката на C&W. Страната е и на 32 място по обем на новите инвестиции.

През 2017 г. азиатските инвеститори в недвижими имоти са допринесли най-много (51% от всички вложени капитали) за световния пазар, чийто общ обем е нараснал с 8.5% спрямо предходната година. Вложените капитали от Азия в Европа, Африка и Близки Изток (ЕМЕА) пък са нараснали с 95% за една година, но Северна Америка все още е основен играч на този пазар. Европа отчита увеличение на инвестиционните обеми от 8.3% за годината, като основна роля в подобрението на резултата са имали страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където през 2017 г. са сключени с 19.2% повече инвестиционни сделки за имоти.

Как се представя България

Страната ни отбелязва най-голямо годишно изменение на обема инвестиции в недвижими имоти в сравнение с още 60 държави от цял свят. Другите първенци по този показател през 2017 г. са били Виетнам и Индонезия съответно с 94% и 87% ръст в сравнение с предходната година. Данните на Cushman & Wakfield показват, че най-голям спад пък са отчели в Колумбия, Латвия и Гърция. В доклада България се класира на 32-ра позиция от топ 40 държави, в които е инвестиран най-голям обем трансгранични капитали през изминалата година. Ударното навлизане на южноафриканските фондове на българския пазар за бизнес имоти през 2017 г. е основната причина за тези резултати.

В световен мащаб доходността от активи в имотния сектор е намаляла средно с 12 базисни пункта, показват данните от доклада. Доходността от трите основни сегмента първокласни бизнес имоти в България е спаднала съответно до 7.75% за офиси, 8.25% за търговски площи и 9.00% за индустриални площи.

За останалите държави в Централна и Източна Европа нивата са в диапазона 4.6 - 12.25% за първокласни офиси, 3.5 - 12% за търговски площи и 5.75 - 13.25% за индустриални имоти. За този регион най-ниска е доходността в Чехия, а украинските и руските бизнес имоти носят най-висока доходност през 2017 г.

Източна Европа ще движи пазара през 2018

Експертите от Cushman&Wakefield прогнозират през тази година инвестиционните обеми в Европа да продължат да растат, като пазарите на изток ще бъдат основен двигател. Добрите икономически резултати на голяма част от страните в Източна Европа, както и позитивните прогнози ще продължават да стимулират търсенето в региона и да привличат инвеститори, които искат да се разрастват. Според анализа политическите рискове също ще имат значение за развитието на европейския пазар, но тяхното влияние ще бъде по-силно изразено във Великобритания, Испания, Италия, Турция и Русия.

Умерен спад в доходността се очаква да има, но наемните нива на първокласни площи и в трите основни сегмента ще нараснат с 2-3%, което ще движи пазара нагоре през тази година, предвиждат още от C&W.

Благодарение на рязкото увеличение на инвестиционните обеми, представянето на глобалния пазар за недвижими имоти беше изключително през 2017 г., казва Карло Барел ди Сант Албано, главният директор на "Глобални капиталови пазари и бизнес услуги за инвеститори" за Cushman & Wakefield. Добрият темп на пазара, постигнат през 2017 г. заедно с балансирането на цените, търсенето и предлагането, сигнализират за една добра година напред, коментира още той.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти