LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Евгени Златев: Тенденции на имотния пазар във Варна

imoti.net

13.05.2019

Евгени Златев е регионален мениджър на Luximmo Finest Estates Варна и носител на отличието „Брокер на годината“ от Годишните награди на imoti.net за 2018г.

Евгени завършва бакалавър специалност „Търговия” в Икономически университет Варна , а в последствие получава и магистърска степен със специалност „Икономика и управление на недвижимата собственост”. Живее няколко години в Лондон, където развива умения като независим брокер на фондовата борса.

Той има дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти като през 2006г. става директор на офис в морската столица, организира неговото функциониране и създава ефективно работещ екип от професионалисти. Неговата експертиза и дълбоки познания за местния пазар го превръщат и в желан ментор за всеки амбициозен млад брокер.

Градският пазар на недвижими имоти през 2019 година дава твърда заявка за стабилност, която се подчертава от статистическите данни от Агенция по вписванията. Резултатите от изминалото първо тримесечие показват 2418 вписани сделки, без да се отчитат тези от новото строителство. Това е ясно продължение на тенденцията от 2018 и 2017 година, когато съответните данни за същия период сочат 2306 и 2081 вписани сделки.

Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените.

Съотношението между търсене и предлагане е в равновесие, с лек превес на търсенето. Наблюденията ни сочат, че атрактивни локации като идеален център, Морска градина, Гръцка махала продължават да бъдат силно привлекателни и цените на квадратен метър остават относително високи (около 2000 евро/кв.м.). Тук очакванията ни са за поскъпване, което е породено от липсващи нови парцели за застрояване и ниско предлагане на имоти на вторичния пазар.

Друга интересна тенденция е засиленото ново строителство, което се разгръща по периферията на идеален център в квартали като Левски и Бриз. Близостта до Морската градина и гравитиращите курорти правят тези локации особено атрактивни и желани. Цените тук остават също относително високи, като при един от най-продаваните ни проекти, „Симфония“ в Бриз, на етап груб строеж са над 1000 евро/кв.м. Очакванията са тези нива да се запазят и повишат.

Интересът на платежоспособните клиенти вече не е така ясно ориентиран към престижни райони като "Траката" и курорта Св. св. Константин и Елена, "Евксиноград", над плажа Кабакум или местността "Ален мак". Регистрираме тенденция клиентите да вземат решения за продажба на имот в гореспоменатите райони, с цел покупка в идеален център.

Като бюджетни и също силно привлекателни квартали се очертават Младост, Трошево и Възраждане, където средната цена на квадратен метър е около 700 евро/кв.м. С отварянето на третия мол, тези райони остават особено предпочитани от млади семейства. Наблюдаваме силна конкуренция в предлагането на ново строителство, което води до повишено качество и изисквания от страна на купувачите.

Пазарът на ваканционни имоти остава също привлекателен, но тенденцията е за различен профил на купувачите. Установяваме оттегляне на руските купувачи поради ограниченията за пътуване, както и девалвацията на рублата. През 2018 г. например имоти са придобили 75% по-малко руснаци, отколкото през пиковата за тях 2012 г. и очакваме тази тенденция да продължи.

Търсенето на ваканционни имоти обаче остава стабилно и купувачи има - преди всичко българи, но и датчани, норвежци и други националности. От няколко месеца наблюдаваме и нарастващ интерес от германски граждани, които се насочват и към градски имоти с цел постоянно пребиваване. Купувачите от Франция също дават заявка са засилен интерес.

Очакванията ни са и за стабилност в наемните цени. Средната цена, на която се отдават жилищата във Варна, е около 300-350 евро за двустайни и 500-600 евро за тристайни апартаменти. Отчитаме и засилено присъствие на луксозни имоти, които се отдават на нива 1000-1500 Евро. Чуждестранните студенти продължават тенденцията да са голяма част от активно търсещите да наемат. В луксозния сегмент имаме търсене от страна на платежоспособни клиенти в пенсионна възраст, които са привлечени от чудесния климат, морето, сравнително евтините цени и не на последно място отличното медицинско обслужване.

Като предпочитани жилища за инвестиция ще продължават да бъдат двустайните апартаменти в централната част до 60 000 евро, поради своята ликвидност и добра доходност от отдаване под наем. Като нова тенденция се очертава търсенето на жилища с три спални от страна на платежоспособни семейства.

В заключение, пазарът на недвижими имоти е с тенденция да бъде все по-растящ и по-предвидим, с превес на търсенето и предпочитания към новото строителство, за сметка на вторичния пазар.

Вижте всички оферти от портфолиото на Luximmo Finest Estates в град Варна!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти