LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Инвестицията в луксозен имот е сигурна, но предлагането е ограничено

Economic.bg

29.05.2017

Невена Валентинова, управляващ директор на LUXIMMO: Интересът на българите към висок клас имоти в съседна Гърция е наистина голям

За тренда в сектора на премиум имотите Economic.bg разговаря с Невена Валентинова, управляващ директор на LUXIMMO (Лукс Имоти) - Качествени и луксозни имоти в България и чужбина.

- Как се промениха цените на луксозните имоти от началото на 2017 г.?

Цените на луксозните имоти от началото на 2017 г. са стабилни и не търпят съществени промени. За разлика от предходните периоди, луксозните имоти се купуват на офертни цени, т.е. цената не търпи корекция или тя е съвсем минимална в рамките на 1%. Инвестицията в луксозен имот е сигурна, именно поради липсата на големи скокове и спадове в цените, които се наблюдават в други сегменти на недвижимите имоти.

- Кои са най-честите купувачи на луксозни имоти?

Купувачите са най-често българи, които са мениджъри в международни компании, собственици на бизнес или такива, които от години работят извън България. Тенденцията, която забелязваме в последната година, е все повече българи да купуват имоти в столицата и големите градове, планирайки да се завърнат да живеят и работят отново в България.

- Каква е цената на тристаен луксозен апартамент в столицата?

Когато говорим за луксозен имот, трябва да имаме предвид факта, че за съжаление луксът в България е все още едно доста разтегливо понятие. Често цената му се определя от индивидуалните разбирания за лукс на продавача. Поради тази причина е много трудно да се постави една обобщена цена на такъв имот. Все пак съществува една константа в образуването на цена, която е валидна за луксозния пазар на имоти в целия свят - локацията. Когато имаме правилна такава, говорим за цени от 1 200 евро на кв.м. Степента на завършеност, качеството на архитектурата и интериорните решения, определят горната граница.

- Кое е най-важното при избор на по-скъпо жилище?

Най- важно при избора на скъпо жилище са вродените му качествa - локация, архитектура и строителство. Всичко друго може да бъде променяно и надграждано във времето.

- Кои са най-предпочитани райони в София?

В момента много райони са търсени, защото пазарът на имоти е в добра позиция. В периода на т.нар. криза почти липсваше строителство на нови луксозни сгради и съвсем естествено се достигна до едно състояние на "глад" от страна на купувачите. Незадоволителните лихви по депозитите в банките, вътрешните миграционни процеси, добрите условия при ипотечното кредитиране, навлизането на големи международни компании в България и други фактори, благоприятстваха за доброто развитие на пазара на луксозни недвижими имоти. По-важният въпрос сега е къде търсенето на премиум имоти е неподвластно на икономически катаклизми и временни трендове? Определено това са кв. Бояна, кв. Лозенец, кв. Докторски паметник, кв. Изток, кв. Иван Вазов и идеалният център на София. Добра инвестиция са и затворените комплекси, които са изнесени по периферията на града. Когото говорим за разумна инвестиция в такъв комплекс, трябва да сме уверени, че той предлага най-висок клас на обслужване и сигурност.

- В кои други градове се наблюдава засилено търсене на премиум клас жилища?

Премиум клас имотите се делят на две основни групи. Първата група са имоти, които са построени преди години и имат интересна история, която да “разкажат” на всеки един нов собственик. Втората група премиум клас имоти, са новостроящите сгради с топ локации, които отговарят на всички световни новъвъдения в строителството и архитектурата.

Засилено търсене на втората група премиум имоти се наблюдава в доста градове в България. Предлагането все още е доста лимириано и не всеки град в провинцията е готов да му отговори. Определено Варна реагира първа на това търсене. Няколко са сградите на водещи архитектурни бюра, които вече са в много напреднал етап на строителство. Положителни сигнали наблюдаваме в Бургас и Пловдив, както и няколко курортни селища.

- Какво да очакваме до края на годината в сегмента на луксозните имоти?

В София очакваме завършването и пускането в експлоатация на няколко отлични затворени комплекса, както и началото на няколко строежа на небостъргачи. В провинцията се надяваме все повече инвеститори да отговорят на търсенето на най-взискателните клиенти.

- Колко достига доходността при инвестиция в такъв имот?

Доходността от имот в знакова сграда с топ локация и завършен от реномиран интериорен дизайнер, достига до 8 % Добрата новина е, че луксозните имоти под наем са търсени във всякакви условия на пазара. Разбира се, те трябва да отговарят на всички необходими критерии за най-висок клас имоти.

- Ще продължи ли трендът на ограничено предлагане на луксозно строителство и до кога?

Да, този тренд ще продължи. Да проектираш и строиш според желанията на най-взискателните клиенти е трудна задача. Тези клиенти пътуват често и се информират бързо за всички нововъведения в недвижимите имоти. Предизвикателството пред инвеститорите е голямо и не всеки от тях е готов да скочи толкова високо. Това прави избора лимитиран.

- Има ли интерес от страна на българите към висок клас жилища в Гърция и/или други държави?

Интересът на българите към висок клас имоти в съседна Гърция е наистина голям. В нашата агенция имаме много любопитно наблюдение, което с удоволствие ще споделя с вас. Преди години заможните клиенти купуваха скъпи имоти в Гърция с по-скоро имиджова цел. Беше престижно да притежаваш шикозен имот в нашата топла съседка. Към днешна дата ценностите ни се промениха и това оказа пряко влияние на пазара на премиум имоти. Днешният купувач не се интересува от показността. Той търси имот, който да предостави максимална интимност за него и голямото му семейство. Предлагането на такъв тип имоти за закупуване и под наем е също лимитирано. Това прави Гърция толкова атрактивна и за имоти с цел инвестиция. Българите имат интерес и към Италия и Испания. Покупките в тези страни са по-скоро по сантиментални причини и за лично ползване, въпреки че доходността от отдаване под наем е много добра.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти