LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Висок клас имоти със смарт технологии навлизат на пазара на недвижими имоти

Domaza.bg

24.01.2018

Агенцията за луксозни недвижими имоти LUXIMMO посреща с големи очаквания новата 2018г. Благодарение на добрите си анализатори, екипът на компанията е бил добре подготвен и не е имало изненади за тях както на българския, така и на световните пазари. След динамичната 2017-а и проектите, които са били реализирани, успявайки да задоволят изискванията на клиентите във високия ценови сегмент, въпросът е „какво следва“? Управляващият директор и съдружник в „Luximmo“ , Невена Стоянова коментира за DomazaНовини.

Невена Стоянова – управляващ директор, съдружник в „Luximmo“: „През новата година ще видим завършването и пускането в експлотация на луксозни, модерни комплекси. Висок клас имоти с интегрирани смарт технологии ще бъдат изкарани на пазара и ще предизвикат интерес. Ще бъдем свидетели на една по-ускорена динамика в провинцията и в курортите. Традиционно, пазарът там разгръща пълния си потенциал след този в столицата. Очакваме 2018 година да бъде най-добрата от последните 10 години и в тази посока. В края на годината ще започне и процес по забавяне и балансиране, който е съвсем логичен и не бива да предизвиква паника или излишни очаквания за падащи цени. Разбира се, всички прогнози ще се случат, ако няма местни или глобални политически сътресения”.

Разгледайте нашата луксозна селекция от модерни комплекси!

Стоянова коментира още, че пазарът на луксозни имоти се отличава от масовия. При него няма резки движения в цените нагоре или надолу и го определя като стабилен. През изминалата година ръстът в ценовите равнища е бил в размер на 5% за цяла България, което се дължи на по-високото търсене на луксозна недвижима собственост за инвестиция, което е естествено следствие на ниските лихви по депозитите и ипотечните кредити в банките.

„Заможните хора най-бързо се ориентираха, че един луксозен имот има значително по-висока доходност от един депозит в банката, както и че сега могат да получат добри условия при ипотеченото кредитиране. Новото строителство във високия сегмент също повиши желанието за инвестиране именно в този сегмент. Най-после, в София, Бургас и Варна се появиха нови и модерни сгради, които да отговорят на търсенето на най-информираните и взискателни клиенти. Трябва да отбележим, че за столицата имаме и по-голям ръст на наемния пазар във високия сегмент, в размер на 10%. Търсенето за луксозни наеми се повиши успоредно с аутсорсинга на все повече международни компании у нас - настаняването на мениджмънта им предполага необходимостта от висок клас имот под наем”.

Разгледайте нашата луксозна селекция от имоти под наем в София!

„През 2017г. търсени бяха по-големи като квадратура домове, чиста околна среда и сигурност. На пазара се появиха сгради и затворени комплекси, които да отговарят на тези критерии и това ускори динамиката на покупки. През 2018 година в столицата ще се появи така нареченият вторичен пазар на луксозни имоти - вече готовите жилища, които са били закупени миналата година с цел инвестиция и тези, които собствениците ще освободят, за да се нанесат в имотите, закупени за собствени нужди. Това ще доведе до насищане на пазара и намаляване на динамиката му. Осреднената стойност набюджета, който купувачите във високия ценови сегмент си определят е различна в различните градове. За София тя се повиши в последните години и в момента е между 350 000-450 000 евро. Варна все още не е наваксала цените преди световната икономическа криза и там средната цена е 200 000-300 000 евро. В Бургас също може да говорим за среден бюджет от 200 000 евро”

В чужбина българите най-често са купували имоти в съседна Гърция, Испания, Лондон и Виена. По думите на Стоянова, те са се ориентирали бързо и към един от най-технолочините градове на Европа - Амстердам, който в момента е гореща инвестиционна точка и за други националности, любители на качествени имоти. В Европа все по-търсени ще стават градовете, които са средищна бизнес среда с високи и IT технологии, като Берлин и Амстердам, а защо не, и София и Пловдив, допълва Стоянова. В световен мащаб, богатството нарастна значително през изминалите години и прогнозите за близкото бъдеще са все по-позитивни, каза тя.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти