LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Цените на имотите в някои части на София са се повишили с 400% от 2002 г. насам

Investor.bg

13.04.2018

Бавното покачване на цените на имотите в София и някои от големите градове продължава и в началото на тази година. Но в тази тенденция няма нищо притеснително, тъй като тя отговаря на обективни пазарни условия – по-високи доходи, по-добър жизнен стандарт, по-високи изисквания, по-добре изградена инфраструктура, по-ниски лихви по ипотечното кредитиране, по-добро ново строителство.

Вярно е, че "София не е България", но е вярно, че "първо в София, после и в други български градове" ... т.е. очакванията са и в Пловдив, и във Варна да сме свидетели на подобен тренд, коментира мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева.

Статистиките на средните цени на имоти в първата платформа за обяви imoti.net показват интересни и полезни данни, които не са за пренебрегване, когато продаваме или купуваме имот. Важно е и да се следят тенденциите за развитие на населеното място, за да правим информиран избор за локацията на новия ни дом.

Трайно и не от днес най-евтините квартали в София са "Малашевци", "Люлин 9", "Захарна фабрика", "Обеля" – с цени под 700 евро/кв.м., както и "Толстой" и "Свобода" – с малко над 800 евро/кв.м.

Тези цени са далеч под максимално достигнатите през 2008 г. - с 25-30% по-надолу, и няма изгледи да ги приближат, защото продължават да не предлагат нищо атрактивно за купувачите.

Най-скъпите квартали на столицата по данни на imoti.net са "Иван Вазов" със средна цена от 1850 евро на кв.м., Оборище – 1700 евро/кв.м., "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Младост 1а", "Център" и "Яворов" – по 1500 евро/кв.м.

При сравнение с офертите през 2008 г. се открива доста сериозна близост в средните цени на гореизброените райони с изключение на "Изгрев", където цената е била 1100 евро/кв.м., и "Младост 1а" – с цена 1050 евро/кв.м.

Тези два предпочитани днес района са поскъпнали с 25% спрямо пика на имотните цени през 2008 г.

Една по-широка статистика в imoti.net – например сравняване на средните цени в скъпите квартали на столицата от 2002 и 2018 година, сочи огромен ръст от 350-450%: "Иван Вазов" – 383 евро/кв.м през 2002 и 1850 евро/кв.м. днес, "Лозенец" – 378 евро/кв.м., "Изток" – 316 евро/кв.м. и "Младост 1а" – 268 евро/кв.м. през 2002 г. срещу днешните 1500 евро/кв.м.

Изнесените данни не трябва да ни притесняват, тъй като средните цени съответстват на средните доходи, както през 2002 г., така и днес, за разлика от 2008 г., когато бумът в цените е изкуствено надут балон.

В подкрепа можем да използваме следната статистика: през 2002 г. един кв.м. имот в София е можело да се закупи с две средни заплати, днес с една и половина, но през 2008 г. са били нужни малко повече от 4 средни заплати.

Вижте селекцията на Luximmo от качествени имоти в София!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти