LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Икономическият ръст ще стимулира имотния пазар

Investor.bg

09.10.2017

Очакваният ръст на икономиката от близо 4% ще окаже влияние на имотния пазар. Това се отразява не само на едрите инвеститори, а и на домакинствата. Това прогнозира в ефира на Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria заместник-председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев и управител на "Форос".

Той е категоричен, че основните параметри, които влияят на пазарите за недвижими имоти, са макоикономически – нивата на доходи и безработица, които в момента са силно положителни и от тях зависи вземането на решения при закупуването на ново жилище.

„Миграцията е друг фактор, който влияе върху пазара на недвижимости в големите градове. Това се вижда особено силно в София, във Варна, вече и в Бургас“, посочи експертът.

Той обясни, че ръстът се дължи на бизнеса в градовете и от него зависи идването на инвеститори, но строителство на нови жилища има дори в малките градове, както и ръст при издадените разрешения за строеж.

„За София има 30% ръст на започнатото ново строителство през първото полугодие на 2016 г. в сравнение със същия период на миналата година“, каза Ганев.

Според него това се дължи на увеличеното предлагане, но най-вече на новите проекти, които са съобразени с изискванията на купувачите.

„Те харесват актуалните проекти по отношение на дизайн и използваните материали с по-високо качество. Инвеститорите се съобразяват с това“, коментира специалистът.

Той напомни, че първото тримесечие на годината показа доста слаби резултати, „каквито нямаше в нито едно в последните три години“. По думите му това е по-скоро случайност и е свързано с лошите метеорологични условия – сериозен фактор за сектора.

„Хората не обичат да правят огледи и да реализират сделки в такива моменти. През второто тримесечие имаше корекция, но като цяло за първото полугодие ръст на сделките имаше само в София (4%) и Варна, като в останалите градове беше отчетен спад, посочи експертът.

Добромир Ганев отбеляза, че при цените на жилищата има слабо покачване в сравнение с предишните две години.

Открийте нашата селекция от луксозни апартаменти за продажба в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти