LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Рекордна година за инвестиционния пазар в България

Economic.bg

10.11.2017

Обемът на инвестиционните сделки в България от началото на 2017 г. е рекорден - над 850 млн. евро, като очакванията са сумата да достигне 1 млрд. евро до края на годината. Това стана ясно по време на годишната конференция BalRec. Тя бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Участниците на първия панел, посветен на инвестиционната среда, изразиха мнение, че интересът от чуждестранни инвестиционни фондове от Великобритания и САЩ ще нараства. 2017 е годината на моловете, въпросът е накъде ще бъде насочен инвестиционният интерес догодина: към офис сгради, големи хотели, build-to-suit проекти или други активи.

На дискусията бе отбелязано, че икономиката на страната ни се развива успешно и е сред най-бързо растящите в ЕС. Чуждестранните инвеститори са привлечени и от ниските данъци, държавната подкрепа за големите проекти, членството в ЕС, отговарящото на европейските стандарти законодателство, качествената работна ръка, достъпните строителни терени, балансираните нива на задлъжнялост.

Други изводи от панел 1 са, че банките са по-предпазливи при финансиране на нови проекти в настоящия икономически цикъл. Строителните предприемачи в София са привлечени от районите с наличие на метро, а основни трудности пред тях са липсата на инфраструктура и бюрокрацията.

„Оптимист съм. България стои много добре от гледна точка на всички макропараметри. Държавата управлява финансите си консервативно и не раздава благосъстояние по списък на един или друг политически субект. Имаме много здрави фундаменти, а вие разбирате от строителство. За да расте една къща, да стане висока и красива, трябват здрави фундаменти. Такива са нашите фундаменти - време е да строим”, каза Плевнелиев. Той изрази надежда инвестициите в България да се увеличат, тъй като потенциалът на страната ни е много голям.

Жилища

Жилищният пазар в София и в най-големите градове е много активен през 2017 г. по отношение на брой сделки и отпуснати жилищни кредити. Очакванията са пазарът да запази високата си скорост и през 2018 г., но съществени изменения в цените не се предвиждат. Това прогнозираха участниците в панел 2: Жилищен пазар на BalREc. Там се разгоря и интересна дискусия за настоящето и бъдещето на затворените комплекси. Повечето участници изразиха мнение, че клиентите ще продължат да търсят този тип имоти, привлечени от сигурността, средата на живот и други удобства. Консултанти отчетоха, че предлагането на луксозни имоти в България не отговаря на изискванията на новото поколение успели хора - т. нар. милениум клиенти.

Търговски площи

Стабилно развитие се отчита и на пазара на търговски площи в България и той се доказва от доказва от огромния обем на инвестиционните сделки през 2017 г. Усвояването на площи във всички сегменти се развива положително. Увеличението на наемните нива в търговските центрове е маргинално - средно 8% за София и около 4% за Пловдив, Варна и Бургас. Свидетели сме на активна, но здравословна експанзия на успешните търговци. Веригите за бързооборотни стоки са сред най-агресивните на пазара по отношение на откриване на нови обекти. Това споделиха участници на панел 3: Пазар на търговски площи.

Експертите са на мнение, че електронната търговия има своето място на пазара, но тя няма да доведе до залеза на класическия ритейл. На конференцията беше представен и единственият мол в София, който е в етап на строеж - като част от многофункционалния проект Grand Kanyon.

Офис площи

Положителни са трендовете и при офис сегмента като повечето нови сгради в София се отдават под наем още преди завършването им. Като тенденция се очертава търсенето на големи площи /7000-12 000 кв. м/ от компании, чиито офиси сега са разпръснати на няколко места и които искат консолидация.

Разгледайте нашата луксозна селекция от жилища ново строителство в България!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти