LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Намери ли София места за новите си квартали?

Вестник "Дневник"

08.11.2017

През последните две години пазарът на жилища се събуди след кризата и се оказа, че в големите градове има недостиг на нови жилища. В резултат и при инвеститорите настъпи оживление и множество проекти започнаха да се изпълняват, а още повече да се заявяват. Местните власти обаче се бавят в планирането на новите квартали и обезпечаването им с инфраструктура. За цялостна визия не може да се говори и затова се работи "на парче". Това затруднява инвеститорите и забавя реализирането на проектите. В тази ситуация се опитваме да дадем отговор на въпроса как ще се развиват кварталите на София - най-големия пазар на проекти и имоти.

Данните показват, че има силен инвеститорски интерес и активно строителството на жилища в софийските райони "Витоша" и "Кръстова вада", в които има много свободни пространства, предвидени за застрояване. От друга страна, третата линия на метрото очаквано насочи интереса към квартал "Овча купел", а близостта на "Дружба" до една от бъдещите зони за небостъргачи, както и предстоящото приемане на подробния устройствен план за района откриват нов потенциал за строителство.

Открийте нашата селекция от луксозни имоти в "Кръстова вада"!

Същевременно липсата на добре поддържана улична инфраструктура, чистота и зелени площи засилва интереса на купувачите към затворените жилищни комплекси, които се изграждат по ринговете на града.

От началото на тази година има и голям интерес за инвестиции в терени в централната градска част и широкия център. Търсят се терени за жилищни сгради или за обществено обслужване - офиси и малки хотели. В останалите части на София се търсят районите с добра транспортна обезпеченост или където се очаква в близките 5 години да бъде изградена. Потребителите търсят готов или почти готов продукт, но изборът не е особено голям заради забавянето в строителството в резултат на финансовата криза.

Новите места

Районите "Витоша" и "Кръстова вада" са сред обещаващите за инвеститорите. От една страна, защото са с добри транспортни връзки с Околовръстния път, "Симеоновско шосе", бул. "Черни Връх" и ул. "Тодор Каблешков", която в момента се разширява, а през нея се прави връзка с бул. "България". От друга - защото са сравнително близо до планината, околният жилищен фонд е нов, което придава по-съвременен облик и е привлекателно за инвеститори и клиенти.

Другата причина в двата квартала да има сериозен интерес са многото свободни терени, които са 100 процента частни и са предвидени за застрояване. По данни на район "Лозенец", в чиито предели е квартал "Витоша", където сега се строят над 30 сгради, основната част са за жилищни цели.

"Частният инвеститорски интерес със сигурност е изпреварил възможността на общината да развие инфраструктурата, но правим каквото можем", казва Цветелина Данаилова от районната община.

От общината проектират транспортна връзка между булевардите "Симеоновско шосе" и "Черни връх", с което ще се улесни и достъпът до метростанция "Витоша". Планират се и още изходи на квартала, като целта е да се отворят повече връзки с бул. "Симеоновско шосе".

Потенциaлът на "Дружба" и "Овча купел"

Кварталите "Дружба" и "Овча купел" също са сред интересните места за инвестиции, което Здравко Здравков неведнъж е посочвал.

В "Дружба" това се дължи на близостта на квартала до изградените вече няколко високи офисни сгради по "Цариградско шосе", както и очакваната "Скай форт", която ще бъде най-високата в София. Предстои и подробният устройствен план за района да влезе в сила след 8-годишни дела по обжалването му. Това ще даде сериозна сигурност на инвеститорите, които искат да строят.

Открийте нашата селекция от луксозни имоти в "Овча купел"!

"Овча купел" се развива като интересен район заради 4-те станции на метрото, които ще бъдат готови до есента на 2019 г. От началото на годината районната община е издала над 20 разрешения за строеж за жилищни сгради.

Близостта му до големите булеварди и бързи връзки с центъра на София също го правят привлекателен. Кварталът има и бърза връзка с околовръстното шосе, което осигурява достъп до другата зона за небостъргачи, предложена от Здравко Здравков - в края на бул. "Царица Йоана".

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти