LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Българите с месечен доход над 5 000 лв. са се увеличили с 60% за пет години

Вестник "Капитал"

04.04.2018

Броят на хората със средномесечни доходи над 5 хил. лв. е нараснал с 61% за пет години и през 2016 г. достига 33.3 хил. души. В същото време най-масовата категория данъкоплатци (две трети от всички) продължава да получава под 600 лв. на месец като това са почти 2 млн. души. От тях 1.2 млн. са декларирали доходи между 250 и 600 лв. Това показва справка за броя на лицата, които плащат данък общ доход (ДОД), представена миналата седмица от министъра на финансите Владислав Горанов. Тя е в отговор на въпрос от народния представител Лало Кирилов (БСП) по време на парламентарен контрол.

Като цяло през последните пет години данъкоплатците (работещи на трудов договор, свободни професии, еднолични търговци, хора с доходи от наем и др.) постепенно се изместват в по-високите доходни групи. Фактор е увеличението на минималната работна заплата, на осигуровките, както и на заплатите заради растящите потребности от хора на пазара на труда.

Логично растат и постъпленията към държавния бюджет от ДОД. Те достигат 2.8 млрд. лв. през 2016 г., което е ръст от 31.1% спрямо пет години по-рано. За същия период от време минималната заплата се е увеличила с 56% до 420 лв.

По-високи заплати, повече приходи

Броят на хората, които плащат данък общ доход през периода 2012-2016 г., се увеличава с едва 100 хил. души до 3.08 милиона. Разбивка на финансовото ведомство показва, че намалява броят на деклариращите доходи под 600 лв. - с 12.6% или над 280 хил. за разглежданите пет години. Същевременно 113 хил. души са се присъединили към категорията с доходи между 600 и 1000 лв. като това е увеличение от една четвърт за пет години.

В процентно отношение най-значително е повишението на броят хората с декларирани пред приходната агенция възнаграждения от над 5 хил. лв. месечно (61% за периода 2012-2016 г.). Техните доходи са и с най-голям принос към растежа на постъпленията към бюджета за петте години (9.7 пр. п.).

Друга група с голям принос към постъпленията от ДОД са хората със суми между хиляда и 2 хил. лв. средномесечно. Техният брой се увеличава с 50% за пет години и достига 376 хил. души.

Минималната заплата доминира

Най-многобройна обаче остава групата от хора, които декларират и се осигуряват на минимална работна заплата. Тя влиза в доходната категория между 250 и 600 лв. месечно, която включва над 1.13 млн. души през 2016 г. Общият данък, който заплащат работещите в тази група, достига 570.6 млн. лв. през 2016 г., като сумата нараства с относително скромни темпове - от 1-3% годишно през периода. Приносът към общия растеж през годините на тази група обаче е малък.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти