LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

"Сграда на годината" ще отличи най-добрите сгради за 2017г.

Над 60 новопостроени и реновирани сгради, завършени в рамките на 2017 г. в цялата страна, участват в националния конкурс "Сграда на годината 2017".

От 2002 г. платформата "Сграда на годината" прави ежегоден преглед на най-добрите реализации - сгради в България. Жури, съставено от представители от ресорните институции, бизнеса, културата, академичните и професионални общности, определя носителите на авторитетната награда.

Конкурсът се провежда под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония и гала вечеря на 14 декември 2017 г.

Оценявайки голямото значение на новопостроените сгради за подобряване на градската среда, тази година в авторитетното жури участват и трима главни архитекти на големи общини – арх. Здравко Здравков /на София/, арх. Виктор Бузев /на Варна/ и арх. Веселина Илиева /на Бургас/.

Председател на журито е Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Проектите са разделени в 13 категории.

Национален конкурс "Сграда на годината" отделя особено място на реализираните проекти - паметници на културата и сгради, свързани с духовността и съхраняване на националната памет. Една от особено вълнуващите сгради, участващи в конкурса тази година, е първият изцяло новоизграден катедрален храм /главен храм на епархия на БПЦ/ през последните 91 години в България - "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч.

"Перперикон - минало за бъдеще" на община Кърджали, "Консервация и реставрация на турски склад в района на крепостта "Баба Вида" и адаптацията му в археологически музей – епиграфски център" /община Видин/, "Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили "Хелвеция и Грифони" /община Казанлък/, "Реставрация и адаптация на къща "Клианти" – една от най-старите жилищни сгради в АИР "Старинен Пловдив", ДКЦ "Авис Медика" в Плевен са другите значими проекти в тази категория.

Силната динамика в жилищното строителство доведе до обособяване на 4 отделни категории: сгради до 10 000 кв. м РЗП, сгради над 10 000 кв. м РЗП, жилищни комплекси от еднофамилни къщи и жилищни комплекси от многофамилни сгради.

Най-добрите сгради, завършени през 2017 г., оформят тенденциите при "Производствени, логистични и търговски сгради", "Хотели и ваканционни комплекси", "Офис и корпоративни сгради", "Болници". Ще бъдат отличени и най-добрите реализирани проекти в категориите: "Сгради образование", "Сгради спорт", "Атракционни сгради" и "Зелени сгради".

От 1 до 14 декември 2017 г. всички желаещи могат да се включат във вота за "Сграда на публиката". Гласуването ще става на интернет сайта на "Сграда на годината" – buildingoftheyear.bg.

През 2005 г. в рамките на национален конкурс "Сграда на годината" бе поставено началото на инициативата "Вечните сгради на България". Целта е подпомагане, възстановяване и съхранение на паметници на културата и обекти с важно историческо значение. Първият обект, който беше подкрепен със средства от дарителската кампания, беше Боянската църква "Св. Никола и св. Пантелеймон". Благотворителната инициатива подкрепи и възстановяването на Музея на Уста Колю Фичето, открит през октомври 2010 г. в родния му град Дряново.

През тази година "Сграда на годината" инициира нова дарителска кампания: набиране на средства за изографисване на Ловчанския катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий". Досега е завършена работата само по северния, южния и централния иконостас – дело на едни от най-добрите майстори в България. Официалното начало на кампанията ще бъде дадено на церемонията "Сграда на годината 2017".

Националната художествена академия (НХА) с подкрепа на "Сграда на годината" подготвят друга полезна инициатива: за естетизация на интериорни и екстериорни пространства на новоизградени сгради чрез експониране на съвременно българско изкуство – живопис, графика, скулптура, керамика, резба, текстил и др. Идеята е да се подпомогнат млади автори от НХА, които ще изложат творбите си в новите сгради, под ръководството на проф. Греди Асса и проф. Николай Драчев, ректор на академията. Повече за инициативата четете в брой 6 на списание ГРАДЪТ, както и на сайта на "Сграда на годината".

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти