LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

В Гърция българинът търси ваканционни имоти

Fakti.bg

30.08.2016

През последните години все повече българи предпочитат гръцкото пред българското море. Неминуемо у някои у тях се събуди и желанието да придобият имот в южната ни съседка, особено след като цените на имотите след кризата от 2008 г. паднаха двойно. Интересът на българите е от ваканционни имоти за собствено ползване до апартаменти в Солун с инвестиционна цел, казва з интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Никола Чолаков, брокер за имоти в Гърция на агенция „Лукс Имоти”.

- Каква е ситуацията с българските купувачи на имоти в Гърция от началото на годината?

- Тази година има търсене от клиенти с ясни изисквания, такива, които вече са запознати (дори и частично) с реалните цени на ваканционните имотите в Гърция, със законовите норми и с процедурите за покупка на имот в южната ни съседка. Някои от тях са клиенти, които са наемали имоти в Гърция през изминалите години и сега пристъпват към покупка или са имали интерес към придобиване, но са изчаквали да видят как ще се развие пазарът.

- Към какъв тип имоти се насочват и към кои региони на страната?

- Интересът е предимно към ваканционни имоти в северна Гърция и по-точно към Халкидики, въпреки, че напоследък има интерес и към градски имоти в Солун поради ниските цени на жилищните имоти там. Най-често се търсят апартаменти - от малки студиа и по-големи жилища до луксозни самостоятелни къщи и вили.

- В какъв ценови диапазон?

- Наблюдава се известно покачване в изискванията към имотите и съответно в ценовия диапазон, в който има реално търсене. По-голямата част от запитванията, които получаваме, са за имоти между 200 000 EUR и 300 000 EUR.

- Какъв е профилът на купувача?

- Семейни и материално обезпечени, хора със собствен бизнес или служители на високо ниво, търсещи уют, чисто море и девствена природа и нещо различно от реалността в нашите морски курорти.

- Какво трябва да знаят българските купувачи за спецификата на пазара на недвижими имоти в Гърция при придобиване на имот?

- Като начало, трябва да си намерят добра агенция и брокер, който да ги въведе в тази специфика на разбираем за тях език. Темата е доста обширна и трябва добре да бъде обяснена и разбрана от купувачите. Ние предоставяме на нашите клиенти тази информация съвсем безплатно, осигуряваме им пълна помощ по всякакви въпроси, даваме им и „Ръководство за покупка на имот в Гърция”.

- Причините, поради които предпочитат Гърция пред България?

- Кристално чисто море и девствена природа, липсата на презастрояване, по-добро обслужване, по-качествена храна.

Гърция е морска страна с голяма брегова ивица, дълъг летен сезон, голям брой сини флагове на плажовете, по-слаба престъпност. Разстоянието от София до Халкидики и от София до българските морски курорти е почти еднакво и това прави Гърция все по-популярна и предпочитана.

- За инвестиция или за собствено ползване купуват?

- Определено за собствено ползване, въпреки, че имаме напоследък и клиенти, които искат да купят с цел инвестиция, тук се връщаме към един от предходните въпроси и интереса към имоти в Солун. В момента в райони в близост до центъра на Солун има доста жилища за продан. Това са стари апартаменти, които се нуждаят от основен ремонт, но те са на цени от около 30 000 EUR и са дву- и тристайни апартаменти, които с една допълнителна инвестиция от 10 000-15 000 EUR могат лесно да се отдават под наем за 250-300 EUR на месец или да се препродадат с печалба. Това така да се каже е новият хит наред с търсенето на ваканционни имоти на Халкидики с цел отдаване под наем през летния сезон.

- Има ли тенденция купените от българи имоти в Гърция да се отдават под наем - било то на българи или на местни граждани?

- Да, потенциалните клиенти-наематели са предимно регионални - българи, сърби, македонци, румънци и от бившия Съветски Съюз, но има и западно и централно европейци, също и наематели от САЩ и Канада. Това касае ваканционните имоти в района на Халкидики, за Солун-град наематели са и гърци, предимно студенти, гръцки граждани или чужденци постоянно или често пребиваващи в Солун.

Вижте нашите оферти от Гърция

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти