LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Арх. Здравков: Трябват механизми за създаване на правилен микс от офис сгради с жилища

Investor.bg

18.04.2018

Липсват регламенти за големите бизнес зони в София, а те представляват сериозен потенциал за града. Необходимо е да се създадат механизми за постигане на правилния микс между офис сгради, жилища и места за забавление. Това стана ясно по време на годишната конференция „Инвестиции и строителство на офис сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според главния архитект на София Здравко Здравков в момента бизнесът е локализиран в пет точки от града и това води до ежедневни пътувания от по 15 км в едната и в другата посока, което задръства трафика. „Предстои да направим анализ и да намерим механизъм да стимулираме собствениците на бизнес сгради да направят правилния микс в сградата“, каза арх. Здравков.

Според него заради неправилния набор от функции, в който липсва обитаването и забавлението, териториите с висока концентрация на офис площи функционират от 7 до 19 часа. „Създаването на градове-спални е умряла концепция от миналите години. Необходимо е да създадем правилния набор от функции в новите територии на града“, смята арх. Здравков.

Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев също е съгласен, че обособяването на отделни зони не е правилно решение, а е необходимо да се намери точният микс в съответната територия. Според него това би облекчило и транспорта в столицата.

„Нашата политика е за насърчаване на устойчивите начини за придвижване – пешеходци, велосипеди, градски транспорт, споделени автомобили, които стават модерни напоследък. Това би намалило използването на частния автомобил, който трябва да е последната алтернатива на човека, ако иска да се придвижи в рамките на града“, отбеляза Крусев.

Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management, изтъкна, че е необходимо да бъдат създадени правила за всички и бизнесът подкепя всяка подобна инициатива. Според него в съществуващото законодателство за устройство на територията обаче не е взета предвид гледната точка на крайните ползватели на сгради и на инвеститорите.

„Големите инвестиции не са добре разбрани и познати, а се правят законови наредби за единични сгради“, смята Гаров.

Според арх. Здравков бившите индустриални зони са с най-голям потенциал за града, поради което се работи за създаването на правилната комбинация от работа и забавление. „Срещам добро разбиране от индустрията и собствениците на тези терени. Когато една територия се планира с по-далечен хоризонт, трябва да се търси стабилното и устойчиво развитие на имотите“, смята Здравков.

Той е категоричен, че трябва да бъдат намерени правилните места за разполагане на офисните сгради като височина в града. „Очаквам строителството да претърпи своето нормализиране и архитектите, строителите и инвеститорите да направят така, че строител да се превърне в почтена дума, вместо да влизаме в обяснителен режим след протестите, които всяка нова сграда предизвиква“, каза Здравков.

Той посочи, че в момента най-голям инвеститорски интерес има в района на „Дружба“, територията между Кауфланд и метростанция 20, където се развиват пет проекта. „Метростанциите стават голям генератор на инвестиции в София, но и тук отстоянията за височина трябва да бъдат запазени“, отбеляза главният архитект.

Той съобщи, че до шест месеца ще бъдат готови две наредби за София – за градската среда и за транспортните проучвания.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти