LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Невена Стоянова: Средният бюджет за покупка на луксозни имоти в България се повишава

Domaza.bg

16.05.2018

През изминалата 2017г. на пазара на недвижими луксозни имоти в България се появиха сгради и затворени комплекси, които да отговарят на определени критерии, а именно - по-големи като квадратура домове, наличие на чиста околна среда и сигурност. Това е основната причина, която е ускорила динамиката на покупки в сегмента, смята Невена Стоянова – управляващ партньор в агенцията за луксозни недвижими имоти „Luximmo“. В интервю за Domaza Новини тя споделя експертните си впечатления и очаквания от бъдещото развитие на пазара и актуалната ситуация в момента.

Динамика на пазара на луксозни имоти в България през 2018г.

Невена Стоянова – управляващ партньор в „Luximmo“: „През 2018 година динамиката на пазара в България ще се разгърне и в градовете извън София, тъй като и те вече са готови да отговорят с модерни проекти ново строителство на най-взискателните клиенти. В столицата ще се появи т.нар. вторичен пазар на луксозни имоти - вече готовите жилища, които бяха закупени с цел инвестиция през 2017 година и имотите, които собствениците ще освободят, за да се нанесат в жилищата, закупени за собствените им нужди. Това ще доведе до насищане на пазара и ще забави динамиката му“.

От търсенията на клиентите става ясно, че най-привлекателните луксозни имоти в столицата се намират в дъгата на Витоша, кв.“Лозенец“, кв.“Изток“ и района на „Докторски паметник“. Невена Стоянова пояснява, че последната година е откроила Витошката дъга като най-предпочитан избор на купувачите поради екологичните проблеми на София, зачестилите детски алергии и астми в много от семействата.

Невена Стоянова – управляващ партньор в „Luximmo“: „Осъзнатата потребност от по-чист живот се превърна в абсолютен тренд при избора на луксозни жилища. В подножието на планината се появиха висок клас комплекси, които освен качество на въздух, предлагат сигурност, просторни домове с гледки, големи и достатъчно на брой гаражи, подходяща съседска среда и частна паркова зона. Подценен за поредна година остана кв.“Банкя“ – район, богат на чист въздух, красива природа и наличие на минерални води. Тази комбинация от безценни природни блага би струвала много повече във всяка една Европейска столица“.

Бюджет на купувачите на луксозни имоти в България

Наблюденията на експертът показват, че новото строителство на луксозни имоти в България достига до все повече заможни купувачи, тъй като концепциите за един луксозен проект вече се създават съвместно от инвеститор, архитект и агенция. LUXIMMO е консултант, който се включва на ранен етап в процеса по създаване на продукт - от избора на локация до финалните щрихи в архитектурата.

Невена Стоянова – управляващ партньор в „Luximmo“: „Готови сме да въведем това като практика и да съдействаме с целия си ресурс на всеки инвеститор. Но едно от нещата, чиято липса се усеща повече на пазара на луксозни имоти в района на София, са разточително големи като площ апартаменти и къщи в съвременен архитектурен стил. Инвеститорите все още не са готови да рискуват с такива продукти, които да изкарат за продажба на свободен пазар“.

А купувачите в този сегмент, през последните години си определят бюджета малко по-позитивно, допълва Стоянова. В София, средната цена, на която се купува луксозен имот е между 350 000 - 450 000 евро. Варна все още не е наваксала цените преди световната икономическа криза и остава след столицата с бюджет на клиентите от около 200 000 - 300 000 евро. Подобна е ситуацията и в Бургас.

Вижте имотите Premium Selection от портфолиото на Luximmo!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти