LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

"КвАРТал" превръща сърцето на стара София в тридневен фестивал

Вестник "Дневник"

23.08.2016

Нов фестивал, наречен "КвАРТал" ще обживи периметъра между столичните булеварди "Дондуков", "Левски", "Сливница" и "Мария Луиза" между 16 и 18 септември, за да покаже потенциала му за превръщане в творческо средище. Организатори са магазинчета, барове, галерии и кина, които се помещават в района и ще отворят вратите си със специални програми.

Така нареченият еврейски квартал е един от най-старите в София и е част от историческото й сърце, но днес оредяващите му къщи все по-често отварят място на паркинги и нови кооперации. За сметка на това ниските наеми на къщите дават шанс на все повече млади организации да открият ателиета, работилници, барове и кина.

В района има много архитектурни, а и културни, религиозни паметници и музеи - от баните и джамията през красивите сгради на "Мария Луиза" и Лъвов мост, припомнят организаторите. Те готвят документални изложби и специални турове из скритите исторически, архитектурни и гурме забележителности на мястото. Разходка ще има и сред все още незаети потенциални пространства за забавление и култура.

Барове, клубове, йога центрове и галерии ще отворят вратите си за разнообразни представления, лекции и работилници и музикална програма.

В "КвАРТал" влизат организациите Арт Фондация ДОМА, Дом на киното, Cush.be, French 75, Ателие Пластелин, Т Е З Г Я Х, Sito Studio, Фабрика Дъга, The Muse, Move.bg, Клуб на пътешественика, Skaptobara, БюфетЪ, SKLADA, Tea House (Чай във фабриката), Flava House Street Dance & Culture, Галерия "Червена точка", Бар Стерлинг, Adi’s Cook-Book, Цукерна Савенко, р-т Салонъ, р-т L’Etranger, р-т Кринг, СОХО – Работно арт пространство за споделено ползване, Rock It, Yoga Mandala, Книжарница Еднорог, Арт Галерия Муза, Музей за история на София и Полският културен институт.

Амбицията им е зоната да се оформи като квартал за изкуство и култура по моделите на много западноевропейски градове. Това ще е пореден опит за София в тази част на града след инициативата за "Зона Култура".

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти