LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Истинската стойност на лукса – интервю с д-р Даниел Лангър

styleinspiratrice.com

13.06.2018

Днешната публикация, посветена на истинската стойност на лукса, е интервю с един вдъхновяващ събеседник, когото срещнах покрай Salon du luxe в Париж: д-р Даниел Лангър.

Д-р Даниел Лангър е основател и главен изпълнителен директор на Équité, водеща фирма за глобално развитие на брандове, в която издига на по-високо ниво луксозни, лайфстайл и потребителски марки, за да ускори растежа, рентабилността и оценката на марката. Той работи с марки в редица категории като: красота, hospitality, мода и облекло, автомобилна индустрия – включително иконични луксозни марки като Ferrari, Maserati или известната на холивудските знаменитости луксозна грижа за коса Ilеs Formula luxury hair care.

Д-р Лангър има докторска степен по Маркетинг в сферата на лукса и има сериозен принос в развитието на това научно направление. Автор е на няколко книги за мениджмънт в сферата на лукса – на английски и китайски език. Гост-лектор и консултант на висш мениджмънт в компании от високия сегмент, експерт за милениъл потребители и медиен коментатор. Бил е топ мениджър във фирми в САЩ, Япония и Европа, където стартира от нулата редица марки, които развива до фирми с трицифрено изражение в милиони долари оборот, както и управлява бизнеси за милиарди. Понастоящем живее в САЩ, работи по целия свят, говори седем езика и практикува йога.

Каква е емоционалната стойност на лукса?

Д-р Даниел Лангър: Когато хората си купят луксозен продукт, те не плащат за продукта като такъв, а за определен набор неосезаеми фактори, които носят огромна стойност, отразена във високите ценови точки. Преживяването е част от тях. Но тук не става дума за всекидневно изживяване. Луксът, в най-добрата си форма, осигурява преживяване, което се случва веднъж в живота, уникално, моменти, които човек не забравя. Луксът, също така, привлича вниманието, допринася за самоуважението, кара хората да се чувстват специални. Има обширни изследвания, които могат да покажат това.

В едно Ваше интервю казвате, че много от луксозните стоки са твърде евтини. Защо?

Да. На пръв поглед това може да звучи изненадващо, но чрез нашите инструменти за ценообразуване констатирахме, че много луксозни марки са твърде евтини.

Добър пример е Porsche 911R. В САЩ цената му е около 140 000 долара, за точно 911 бройки. Защо тази кола е твърде евтина? Първо, цялата серия бе продадена незабавно, което показва, че клиентите са съзрели много висока стойност в тази конкретна кола. На второ място, две години след като серията беше изкупена, 911R втора ръка се продават за около 500 000 долара. Порше можеше да продаде колата значително по-скъпо, или с други думи: тя бе твърде евтина. В лукса, ценообразуването все още се прави често по интуиция, вместо със съответните инструменти. Това може да доведе до скъпи грешки. Вместо това, ние използваме собствени инструменти за луксозно ценообразуване за нашите клиенти, което им позволява да получат по-голяма точност, когато вземат решения относно формирането на цената.

Какво мислите за термина „достъпен лукс“?

Много марки се разрастват, предлагайки по-достъпни продукти. Само защото много марки го правят, това не означава, че е правилно. Докато изкушението да имате по-достъпни продукти е високо, съществува драматичен риск за “здравето” на един бранд. Много от луксозните марки, които загубиха блясъка си и стигнаха до рязък спад, направиха това, защото отслабиха позиционирането си с по-евтини оферти, които обезцениха марката с течение на времето.

Луксът е фундаментално различен от масовия пазар. Той изисква различно мислене и различен светоглед. Ако една луксозна марка се третира като масова марка, ставайки твърде достъпна и твърде всеобхватна, нанасянето на необратими щети е много вероятно.

Да поговорим за лукс и устойчиво развитие: защо правенето на лукса устойчив е предизвикателство?

Устойчивостта е водеща тема в дневния ред на почти всяка луксозна марка. Но декларирането на намерения вече не е достатъчно. Очакванията на потребителите се променят, особено на милениълите, които се интересуват много повече за това как се произвеждат продуктите, какви материали се използват и какво е екологичното въздействие. За луксозните марки да бъдат наистина са устойчиви, е предизвикателство, тъй като луксът е екстремен по дефиниция. И много традиционни компании се борят, тъй като са заключени в съществуваща бизнес схема. От друга страна, е вълнуващо да видим, че много от луксозните startup компании прегръщат устойчивостта и създават устойчиви бизнес модели, които имат потенциала да извадят луксозния пазар от обичайното му русло.

Можете ли да споделите вдъхновяващ пример от модната сфера и новия начин за възприемане на лукса чрез преживяването на клиента?

Всъщност, вчера говорих с топ мениджър на една от най-престижните луксозни марки в света. За него преживяването е най-важното и аз съм напълно съгласен с това. В модата това, което ми идва наум е най-личното, персонализирано отношение, което получавам, когато купувам костюм Ermenegildo Zegna в Ню Йорк. Посрещат ме в отделна стая, с чаша шампанско, докато избираме тъканите и обсъждам шивашката работа с екипа в магазина, в пълно уединение, по начин, който е високо професионален, удобен и напълно персонализиран. Докато пазарувам, аз съм удовлетворен и обгрижен. Всеки един се старае, за да ми предостави най-невероятната услуга. Преживяване в най-добрата форма. За сметка на това, когато наскоро отидох в магазина на друга луксозна модна марка (няма да разкрия името), се почувствах като сред дилъри на автомобили, с консултанти, които ми ходеха по петите и бяха арогантни. Когато милениълите „гласуват“ с портфейлите си, времената на луксозните магазини, които интимничат, приключи.

По време на конференцията FashionTech в Берлин бе казано, че пазарът на луксозни услуги е бил фокусиран в Париж, Милано и Ню Йорк, но че бъдещите центрове на лукса ще бъдат Берлин, Сеул, Лос Анджелес. Какво е Вашето мнение за това?

Луксът се нуждае от креативност, за да остане изненадващ и релевантен. Ето защо, креативни места като Лос Анджелес или Берлин ще имат все по-голямо влияние върху лукса.

Възможно ли е за по-малки държави, без специфична история и традиции в лукса да се позиционират на този пазар?

Да. Един от моите клиенти е супер готина „бунтарска“ луксозна марка, която се е родила не толкова отдавна в Сингапур. Релевантността на бранда е много по-важна от произхода.

Какъв е Вашият най-голям лукс?

Обичам автентичните преживявания. Едно от тях е шофирането на Cobra 1965 на магистралата, когато грее слънце. Усещането за чиста, сурова и нефилтрирана мощност на безпрекословна кола, създадена само и единствено за бързо шофиране, е рядък момент на лукс на преживяването.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти