LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Моята голяма гръцка къща

Вестник "Капитал"

02.03.2018

Покупката на имот от българи е не само възможно, но и често практикувано

Дълги плажни ивици, девствени острови, без тълпи туристи и топовни децибели и нито помен от мутро-соц-барока по Черноморието - това са само част от причините много българи да предпочетат да прекарат лятната си почивка в Гърция вместо в България. И веднъж обикнали онзи пейзаж, който тук за по-малко от две поколения беше бетониран с любезното съдействие на държавата и институциите, узряват и за следващата логична стъпка: да придобият имот.

Ниските цени, съпоставими с тези в България, близостта до София и Пловдив, което позволява за по-малко от четири часа да разпънеш хавлия на плажа, и не на последно място, ниските лихви, които обезсмислят държането на спестяванията в банков депозит, карат много от почитателите на гръцкото море да инвестират не само в почивка, но и в собственост и дори в бизнес на безспорно най-активния туристически пазар в региона. Досега за това помагаше и кризата в Гърция, която натискаше цените, а сега има и още една причина: след първите купувачи вече има добре разработени и отъпкани пътеки, които правят покупката на имот от българи бърза и лесна.

Кажи, бабо, калимера

Гърция е сред държавите в Европа, чийто имотен пазар се възстановява най-бавно от кризата, а цените на квадратен метър са сред най-ниските в региона, показват таблиците със статистика. В същото време туризмът започва леко да се възстановява след стреса от емигрантската вълна и финансовата криза през последните пет-шест години.

Всъщност точно това е периодът, през който на пазара на недвижими имоти в Гърция е настъпил осезаемо българският купувач, свидетелстват експерти от специализирани агенции. Според Grekodom Development, която работи именно в сегмента продажби на имоти на чужденци, през 2017 г. близо една четвърт, или 24% от всички чуждестранни купувачи на имоти в Северна Гърция, са български граждани. Тяхната причина да стават собственици е, на първо място, желанието да имат нещо за собствено ползване, евентуално за инвестиция, с цел препродажба и не на последно място, за бизнес. Това предопределя и какво точно търсят българите и къде.

Бяла, спретната къщурка

Според имотните експерти, търсенето е основно на ваканционен тип вили и апартаменти, като българските купувачи инвестират предимно в по-скромни квадратури, които носят и по-малък риск от загуби за тях. Според Никола Чолаков, старши консултант в агенция Luximmo, най-търсени са малките апартаменти с площ до около 60 - 70 кв.м и цена до 60 хил. евро (колкото е гарсониера в по-скъп квартал в София). Другият тип най-търсен имот е земя, върху която може да се паркира каравана или малка сглобяема къща. Тези парцели са по-скоро за собствено ползване и българите обикновено влагат между 10 и 15 хил. евро за такава покупка, показва практиката на Чолаков.

Къщи също се търсят, но отново с по-малките размери: около 100 кв.м и на цена до около 100 хиляди евро. "Има и някакъв интерес към вили, чиито цени започват от 250 хил. евро, особено за къщи близо до плажната ивица и с гледка към морето", коментира Владимирос Папунидис, вицепрезидент на Grekodom Development.

По отношение на локацията полуостров Халкидики категорично е най-предпочитан за покупка на имот от българите, посочват експертите. Другите популярни дестинации са Кавала, Аспровалта, както и по-малки населени места по линията Солун - Александруполи .

Купувачите често избират локацията според разстоянието до града, в който живеят. Например софиянци предпочитат Халкидики, а пловдивчани - Кавала, са наблюденията на Цветан Цолов от "Инвестиционно строителна борса". Има и почитатели на островите, като Тасос е водещ в класацията на българските купувачи. Сред задължителните условия на купувачите е имотът да е на пешеходно разстояние до брега или в непосредствена близост до морето.

И турист съм, и хазаин

Макар собственото ползване на имота да преобладава като мотив за покупка сред българите, през последните години се забелязва и друг подход - покупка или дългосрочно наемане на имот с цел отдаване под наем или покупка с цел ремонт и препродажба. Вече дори има специализирани сайтове, които позволяват на собствениците да отдават имотите си под наем - например Arendoo.bg прави това срещу 10% комисиона. Проверка в него показва, че цените на наемите в Халкидики за вила с две спални за четирима варира между 120 и 400 евро на ден в началото на юли, а през другия силен месец август цените скачат с около 10%. В останалите месеци на сезона те са по-ниски.

Интересът към отдаване под наем е поради факта, че цените на имотите в Гърция вече започват леко да се покачват, а туризмът вдига оборотите. Тази тенденция потвърждават и данните на World Tourism and Travel Council, цитирани в анализ на агенция Tranio, според които броят на чуждестранните туристи в Гърция се е увеличил от 14.9 млн. души през 2009 г. до 24.8 млн. души през 2016 г.

Подобни трендове имат свойството да внушават на купувачите, че изпускат момента и нямат време за губене, което също най-вероятно ще се отрази върху пазара и той ще продължи да се движи в посока нагоре. Но има и обстоятелства, които действат в обратната посока.

Едно такова са например данъците, особено за тези, които купуват с цел да предлагат имота през платформи, като AirBNB например. От тази година в Гърция има промяна в облагането на доходите от краткосрочни и сезонни наеми. Действащото законодателство изисква плащане на ставка в диапазона 15-45% годишно (виж таблицата).

Освен това самата покупка на имот в Гърция идва с разходи, достигащи грубо до 10% от стойността на имота. Това се получава, като се съберат всички дължими такси: 1.5% е таксата за адвокат, 1.5% таксата за нотариус, начислява се такса за регистрация на земята от 0.5%, данък върху прехвърлянето на собствеността в размер на 3.09% и комисионата за брокера от 2%. Разбира се, посредническата агенция може и да се избегне, но рискът е огромен, защото в Гърция има незаконно строителство и риск от покупка на имот, натоварен с тежести и неплащани с години данъци.

С агенция и самата процедура може да мине по-бързо: срокът за покупката, прехвърлянето на собствеността и регистриране на имот отнема до 10 дни. Документите, които се изискват, са валидна карта за самоличност, както и регистрацията на гръцки данъчен номер. За да бъде получен такъв, се попълват бланки с лична информация, като може да се упълномощи и посредник, ако купувачът не може да отиде на място пред гишето.

Не е късно за удар

Въпреки че тенденцията е цените да се вдигат, все още има възможности за изгодни сделки с намиране на подценени имоти в Гърция. През тази година поне очакванията на експертите са покачването да е скромно, от 1 до 3%. "Много от собствениците на имоти в Северна Гърция се преориентират последните две години и спират от продажба своите имоти и започват да ги отдават под наем", коментира Никола Чолаков, което означава, че предлагането на имоти за продажба може да се свие. И ако това е валидно за имотите в близост до плажната ивица, то в градовете темповете са по-бавни. Според Владимирос Папунидис най-подценени в момента са апартаментите в Солун и Атина, което се потвърждава и от индекса на цените на жилищата по данни на гръцката централна банка (виж графиката). Любопитно е, но и по неофициална информация на "Капитал", че имот там може да се купи с кредит от българска банка.

Никола Чолаков, Luximmo:

Мисля, че ще има промяна в цените на ваканционните имоти през 2018 г. Пазарът в Северна Гърция е вече сух, изчерпан, много от собствениците на имоти в Северна Гърция се преориентират през последните две години, като спират от продажба своите имоти и започват да ги отдават под наем. Това е предпоставка за ръст на цените.

Цветан Цолов, Инвестиционно-строителна борса:

В Гърция има много незаконно строителство. При определени условия там може да се строи дори в земеделски имоти. Често се натъкваме на имоти с много собственици или обременени със стари дългове. Затова препоръката ми е винаги да се търси съдействие на имотна агенция или поне да се наеме гръцки адвокат.

Владимирос Папунидис, Grekodom Development:

Покупката на имот в Гърция е лесен и бърз процес. От момента, в който някой избере имот, до момента, в който стане негова собственост, може да отнеме до 10 дни. Необходимите документи за регистрация на купувача са гръцки данъчен номер и паспорт (гръцкият данъчен номер може да бъде регистриран и чрез посредник).

Разгледайте селекцията на LUXIMMO от луксозни имоти в слънчева Гърция!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти